Frances van Hal

HET GAAT NIET OM DE KUNSTJES, MAAR OM DE KUNST VAN YOGA! 

Ik ben Frances van Hal en woon, na 18 jaar in het buitenland vertoefd te hebben, sinds 2012 weer in Nederland samen met mijn zoon James en onze Mexicaanse zwerfhond. Ons thuis is een heerlijke plek, een warm nest, waarvan een deel inmiddels is omgetoverd tot “Het Yoga Nest”. Een rustgevende, kleine studio waar ik met veel plezier yogalessen geef.

Zelf maakte ik voor het eerst kennis met yoga in 1995 toen ik net verhuisd was naar Engeland. Ik was hier druk bezig een nieuw leven op te bouwen en dat ging nogal met wat horten en stoten gepaard. Dankzij yogalessen veranderde mijn innerlijke onrust gaandeweg in een gevoel van blijdschap en waardering. Het wonen en werken in andere landen werd een verrijking van mijn leven. Er kwam altijd weer wat moois op mijn pad. In Europa kon ik als vertaler Frans en Spaans aan de slag. In China heb ik dagelijks Tai Chi en Chi Kung beoefend, in Afrika werkte ik als vrijwilliger in kindertehuizen en in Mexico was ik huiswerkbegeleider voor kinderen uit achtergestelde gezinnen. Uiteindelijk kwam yoga via allerlei omwegen terug op mijn pad. Het mocht niet uit mijn leven verdwijnen, want ik zou het nog hard nodig hebben, bleek later…….
En ja hoor. Toen ik in een diep dal belandde, heb ik met yoga beoefening letterlijk en figuurlijk de kracht gevonden om uit dit dal te klimmen. Het heeft me bovendien geleerd dat het leven niet compleet is als we alleen geluksmomenten ervaren. De waarde zit hem ook in het beleven en waarderen van de minder mooie momenten. B.K.S. Iyengar zegt ook: “zelfs in ongemak gemak voelen”.

Twee jaar geleden vertrok ik in mijn vakantie opnieuw naar Afrika, dit keer als docente Frans. Ik gaf les aan een schooltje in een arm vissersdorpje waar de concentratieboog van de kinderen enorm kort was. Met een paar simpele yoga- en ademoefeningen wist ik de aandacht van de kinderen steeds beter vast te houden. Ze genoten meer op school en leerden makkelijker. Een wereld van verschil in zeer korte tijd! Ik heb me bij thuiskomst meteen ingeschreven voor een opleiding als Kinderyoga docent en heb daarna ook de Opleiding tot “Deugdenyoga” docent gevolgd (bij Patty Jongemaets/Dolfijn Wellness in Amsterdam). De bijscholing Yoga voor Senioren heb ik afgerond bij Integrale Yoga in Rotterdam en momenteel ben ik bezig met een specialisatie Yoga bij Kanker. Verder volg ik regelmatig intensieve workshops, want uitgeleerd ben ik natuurlijk nooit. Ik zet mijn persoonlijke reis iedere dag weer met groot enthousiasme voort (NB: de foto’s en Chinese inkttekeningen op mijn website zijn van eigen hand en geven een kleine impressie van de prachtige tocht die mij gebracht heeft waar ik nu ben).

Vreugde en vriendelijkheid zijn sleutelwoorden en we vergelijken ons niet met de ander. We duiken juist dieper in ons ware zelf zodat het ego verdwijnt en plaats kan maken voor vrijheid!

 

Frances van Hal     http://www.hetyoganest.nl     francesvhal@hotmail.com    06 24275963