Linda van Wijk

Na jaren lang te hebben gewerkt in het bedrijfsleven, besloot ik rond m’n 40ste het roer om te gooien en mij te gaan verdiepen in Hatha yoga. In 2008 ben ik begonnen bij de oudste opleiding in Nederland, de Saswitha opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte in Bilthoven. Een heel complete opleiding met verplichte onderdelen, zoals de module anatomie, en facultatieve modules zoals adem- en ademtherapie, meditatie, filosofie en ayurvedische beginselen. In het laatste jaar heb ik gekozen voor de specialisatie chakrapsychologie.

Yoga betekende eerst voor mij vooral het in evenwicht brengen van lichaam en geest. Na een periode van hard werken en diverse lichamelijke aandoeningen, nu een aantal jaren geleden, kwam ik door het doen van yoga zowel lichamelijk als geestelijk weer in balans. Als je 'op de mat’ staat, ben je namelijk niet alleen op een fysieke manier met de yoga houdingen (asana’s) bezig. Door elke oefening met aandacht, geconcentreed met de adem te beoefenen, bereik je ook het denken. Hierdoor ervaar ik dat yoga voor mij inderdaad "alles in één" is. Inmiddels zie ik yoga niet alleen als een prettige fysieke bezigheid maar ook als een filosofie en levenswijze die kan leiden tot verdere persoonlijke groei.

De yogalessen van Susan en mij - wij geven in principe om de week les - kenmerken zich door het doen van zowel krachtige als ontspannen asana’s met aan het einde een lange ontspanning. Het gaat hierbij niet om de prestatie, wel om het opzoeken van de eigen grenzen om van daaruit meer ruimte en ontspanning toe te laten. Je oefent steeds binnen je eigen ruimte en mogelijkheden en deze kunnen per dag variëren. Het lichaam weet wat goed voor je is en waar je grenzen liggen. De kunst is om je daar (weer) bewust van te zijn.

Linda van Wijk     ecmerat@xs4all.nl     06 51186432